Біз вконтактедеміз

Яндекс - іздеу

Кіру формасы

Ферменттер курстық жұмысы

Мазмұны

КІРІСПЕ

 

Биотехнологиялық кәсіп орындарының рентабелділігін арттыруда, барлық бағытта үйлесімді жүйеге келтіру керек. Оған белгілі бір мақсатпен өндірілген өнімде субстраттың конверсиясы өте толық дәрежеде болуы, олардың концентрациясы да мол болып, бастапқы заттарды бөлу және тазарту процестерінің құнын төмендету және алынған нәтижені қайтадан қайталап өндіруді көбейту жатады.

Бұл міндетті орындау үшін әртүрлі бағытта жұмыс ұйымдастырылуы мүмкін. Мысалы, кейбір өндірістерде үйлесімділік процестері ортаны таңдап алу, басқаларында – жаңа штамдарды немесе микроорганизмдердің аралас культураларын пайдалану, үшіншілерде –фагқа қарсы күресу жұмыстарын нақты ұйымдастыру, төртіншісінде –микроорганизмдердің иммобилизацияланған клеткалары негізінде биореакторлардың жаңа типтерін қолдану арқылы жүзеге асырылады.

Курстық жұмыстың мақсаты: Механикалық араластырғышы және айналатын аэраторы бар ферменттерді қолдану арқылы ашытқыларды дайындау сызбасын жобалау.

Міндеті:

  • Ферменттер мен ашытқылар туралы жалпы сипаттама
  • Технологиялық процестерді ұйымдастыру

 

 

І. Ферменттерге жалпы сипаттама

 

1.1 Ферменттер. Қасиеттері.

 

Әдетте химиялық реакциялардың жүру жылдамдығын шапшаңдататын заттарды катализаторлар деп атайтыны белгілі. Ал ферменттер — өсімдіктер мен жануарлар және микроорганизмдер клеткаларынан бөлінетін белок тектес, ағзадағы биохимиялық реакцияларды сан мың есе шапшаңдататын қабілеті бар зат. Мұның қатысуынсыз қоректік заттардың ағзада сіңуі мүмкін емес. Осыған сәйкес ферменттерді биологиялық катализаторлар деп атайды, өйткені, олар тірі ағзада өтетін зат алмасу процесіне тікелей ат салысады. Фермент (латынның тілінде fermentum — ашу деген мағына береді) деген терминмен қатар әдебиетте энзим (грек тілінде — епаут, еп — ішкі, zyrne — ашытқы деген мағына береді) деген сөз де қолданылады. Ферменттер жасушаларда синтезделіп, биохимиялық реакцияларға қа­тысатын ақуыздық табиғаттағы биокатализатор болып табылады. Фермент немесе энзим (лат. fermentum – ашу; грек. en – ішінде, zim – ашытқы; 19 ғ. Ван Гельмонт ұсынған) алғашқыда ашыту үдерістерін­де анықталған зат. Энзимология, ферментология – ферменттерді зерттейтін ғылым саласы. Ол басқа ғылымдармен: биология, генетика, фармакология, химиямен тығыз байланысты. Ферменттердің қызметі туралы алғашқы ғылыми еңбекті Кирхгофф (1814) жариялады. Кейін ашу үдерісі ашытқы жасушаларында ғана өтеді деген ұйғарым жасаған Л. Пастерге (1871), Либих фермент­тер жасушалардың өмір сүруіндегі пайда болған өнім, ол жасушада да, олардан бөлек те қызмет атқарады деген қарсы пікір білдірді. Либихтің ғылыми көзқарасы М. Манассейна (1871), Бухнер (1897) зерттеулерінде эксперимент жүзінде дәлелденді. Жасушаларда синтезделген ферменттер өзіне тән арнайы қызметтер­ін организмнің барлық мүшелерінде атқарады. Ферменттік қасиет, негізінен глобулалық

Курстық жұмысты көшіру үшін Сатып алу мәзірінен толығырақ мәліметті алыңыз

Курстық жұмыс бойынша қысқаша мәлімет

Пән: микрооргонизмдер биотехнологиясы

Жұмыс түрі: курстық жұмыс

Осы жұмыстың бағасы:  1450 теңге

курстық жұмыс, дипломдық жұмыс сайтыdiplomnik.kz

 

Яндекс.Метрика