Біз вконтактедеміз

Яндекс - іздеу

Кіру формасы

Негізгі дән, лас және дән қоспасы

2.3 Негізгі дән, лас және дән қоспасы.

2.3.1 Негізгі дәнге зақымдану ерекшеліктері бойынша лас және дән қоспаларына жатпайтын бүтін және зақымданған дәндер, сол секілді дәншігі қалыпты толысқан шыны түсті жасыл, сарғайған, қызыл, глютинозды және жарықшақты дәндер жатады.

2.3.2 Лас қоспаға тесіктерінің диаметрі 2,0 мм болатын електен өткеннің бәрі жатады. Тесік диаметрі 2,0 мм електе қалған қалдықтардан лас қоспаға жататындар:

-минералды қоспа-қиыршық тас, топырақ кесектері, шлак түйіршіктері, рудалар т.б.;

-барлық жабайы және мәдени өсімдіктердің дәндері мен тұқымдары;

-органикалық қоспа-масақ қабыршақшасы, гүл қабықшасы, ұшық масақшалар, қылтықтар, сабақ және жапырақ бөлшектері, өлі зиянкестер, т.б.;

-күріштің бұзылған, эндоспермі ашық қоңырдан қара түске дейінгі дәндер;

-1/4 массасы мүжілген шала піскен, солғын бор секілді күріш дәндері.

3. Қабылдап алу.

3.1 Қабылдап алу ережесі-МСТ 13586.3 бойынша. Әрбір партия құрамындағы улы элементтер, микотоксиндер және пестицидтер жөнінде ілеспе сертификатпен қамтамасыз етілуі тиіс.

3.2 Құрамында басқа мәдени дақылдардың дәндері мен ұрығының қоспасы массасының 10% асатын күрішті қоспасымен бірге күріштің басқа дақылдарымен қоспасы ретінде қабылдап, құрамын пайызбен көрсетті.

3.3 Улы элементтер, микотоксиндер және пестицидтер мөлшерін бақылау белгіленген тәртіп бойынша жүргізіледі.

4. Сапасын анықтау әдістері.

4.1 Сынама алу МСТ 13586.3 бойынша анықтау.

4.2 Типтік құрамын МСТ 10940 бойынша анықтау.

4.3 Ылғалдылығын МСТ 13586.5 бойынша анықтау.

4.4 Лас және дән қоспалары, қызыл, сарғайған, бор тәрізді және глютинозды дәндерді МСТ 30483 бойынша анықтау.

4.5 Иісі мен түсін МСТ 10967 бойынша анықтау.

4.6 Зиянкестермен залалданғанын МСТ 13586.4; МСТ 30483 бойынша анықтау.

4.7 Қышқылдылығын МСТ 26971 бойынша анықтау.

4.8 Құрамындағы улы элементтердің мөлшерін МСТ 26927; МСТ 26930-26934 бойынша, микотоксиндер мен пестицидтерді ҚР Денсаулық сақтау министрлігі бекіткен әдістер бойынша анықтау.

5. Тасымалдау және сақтау.

5.1 Кұрішті таза, құрғақ, бөтен иісі жоқ, астық зиянкестермен залалданбаған, пайдаланатын көлік түріне қолданылып жүрген тасымалдау ережелеріне, белгіленген тәртіп бойынша бекітідген сақтау ережелері мен жағдайларына сәйкес келетін тасымал көліктері мен астық қоймаларын пайдаланып тасиды және класстар бойынша бөлек орналастырып сақтайды.

5.2 Бірінші және екінші типті дәнді күрішті, сонымен қатар егістікте пестицидтер қолданбай өсірілген және балалар тағамын жасайтын өнім алуға арналған күрішті бөлек орналастырады, тасымалдайды және сақтайды.

5.3 Күрішті орналастырғанда, тасымалдағанда және сақтағанда оның кестеде көрсетілген жағдайын ескереді.

Күріштің жағдайы

Нормасы, %

Нақты

Ылғалдылығы бойынша:

Құрғақ

Құрғақтығы орташа

Ылғал

 

 

14,0 артық емес

14,1-15,5

15,6-17,0

 

 

13,7

13-14,5

14,3-16,2

Лас және дән қоспасы бойынша:

Таза

Тазалығы орташа

Лас

 

 

1,0 артық емес

1,1-3,0

3,1 және одан да көп

 

 

0,9

1-1,2

2,9

         Күріш өнімдерін сапасын арттыру ең алдымен сорттардың оптимальді моделін тұжырымдау принциптеріне, күріш өсірудің технологиясын арттыру сапасын қалыптасуына және одан алынатын күріш жармасының кулинарлық көрсеткіштерінің экологиялық жағдайында таза өнімдерін алу зерттелді.

3.Күріш сорттарының оптимальді моделін тұжырымдау принциптері.

Мәдени дақылдар сорттарының моделі туралы түсініктерді алғаш тұжырымдаған Н.И.Вавилов (1935). Қазіргі кезеңде сорттар моделі В.А.Кумаков, К.Н.Жайлыбай, К.Бәкірұлы зерттеулері бойынша бұл ғылыми болжам, яғни нақты өндірістік технологиялық деңгейдегі жоғары өнімнің құралуы, оның сапасы, әр түрлі жағдайға төзімділігі, осыған сәйкес, сорттың морфофизиологиялық белгілері, нышандары мен қасиеттерінің қандай болатындығы, яғни сортқа қойылатын талаптар. Сонымен, күріш сорттарның оптимальды моделін тұжырымдау принциптері төмендегідей:

1. Аймақтық принцип-сорттардың жергілікті экологиялық жағдайларға сай келуі. Қазақстан-күріш егіншілігінің

 

Курстық жұмыстарға және дипломдық жұмыстарға, диссертацияларға арналған керекті материалды көшіру үшін Сатып алу мәзірінен толығырақ мәліметті алыңыз

 

Жұмыс түрі: материал (30 - бет)

курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар сайты – diplomnik.kz

Яндекс.Метрика