Біз вконтактедеміз

Яндекс - іздеу

Кіру формасы

Дәннің түрлері мен түр тармақтары

2.1 Дәннің түрлері мен түр тармақтары

         2.1.1 Ақталмаған дәннің енінің ұзындығына қатынасына және консистенциясына байланысты күріш дәндерін кестеде көрсетілген түрлерге және тармақтарға бөледі.

Түр

Ақталмаған дәннің ұзындығының еніне қатынасы

Түр тармағы

Дәннің консистенциясы

Түрлер мен түр тармақтарының өзгешеліктерін сипаттайтын сорттар тізбегі

1

3,5 және одан да көп

-

Шыны түсті

Лазурный

2

2,8-3,4

-

Шыны түсті

-

3

2,3-2,7

1

2

Шыны түсті

Жартылай шыны түсті

Солнечный

Үштөбелік

(Уштобинский)

4

2,2 және одан да аз

1

2

Шыны түсті

Жартылай шыны түсті

Авангард, У3РОС

7-13

Кубань

Қарақалпақстан

У3РОС 59, Маржан

 

         2.1.2 Әр түрлі басқа түрге жататын күріш дәндерінің қоспасы 10% артпауы тиіс. Басқа түрлер дәндерінің қоспасы 10% асатын күріш аралас түрлердің деп танылады және түрлік құрамы пайызбен көрсетіледі.

         2.1.2 Әр түргі жататын күріш қылытығының бар не жоқ болуына байланысты түрдің нөмірімен белгіленіп оған «қылтықтың» немесе «қылтықсыз» деген сөздер қоса жазылады.

 

 

                  2.2.1 Дайындалатын күріштің есебін жүргізу үшін қолданатын базистік нормалар кестеде көрсетілген.

Көрсеткіш атауы

Нормасы

Нақты

Ылғалдылық, %

14,0

13,4

Лас қоспа, %

1,0

0,8

Дән қоспа, %

2,0

1,8

Күріштің қызыл дәндері, %

3,0

2,7

Күріштің сарғайған дәндері, %

0,3

0,2

Зиянкестермен зақымдануы

Болмау керек.

 

         2.2.2 Дән сапасына байланысты төрт классқа бөлінетін дайындалатын күрішке арналған шектегіш нормалар кестеде көрсетілген.

Көрсеткіш атауы

Класс нормасы

Жоғарғы

1-ші

2-ші

3-ші

Түрі

1,2

3,4

3,5

3,5

Ылғалдылығы, %,

артық емес*

кем емес

 

17,0

13,0

 

17,0

13,0

 

17,0

13,0

 

17,0

13,0

Лас қоспа, %,

артық емес*

Оның ішінде:

Күрмек;

Минералды қоспа;

Күріштің бұзылған дәндері;

өлген зиянкестер дана/кг,

 

2,0

 

1,0

0,5

 

Болмау керек

Болмау керек

 

2,0

 

1,0

0,5

 

Болмау керек

 Болмау керек

 

3,0

 

1,5

0,5

 

0,2

        15

 

5,0

 

2,0

1,0

 

0,5

       15

Дән қоспасы, %,

артық емес

оның ішінде:

өнген дәндер;

ақталған дәндер;

бор секілді

дәндер;

 

6,0

 

0,5

2,0

 

2,0

 

6,0

 

0,5

2,0

 

2,0

 

8,0

 

1,0

3,0

 

4,0

 

10,0

 

3,0

4,0

 

5,0

Сарғайған дәндер, %, артық емес

Болмау керек

0,3

1,5

4,0

Қызыл дәндер, %, артық емес

2,0

5,0

12,0

18,0

Глютинозды дәндер,%, артық емес

 

 

0,3

 

 

0,5

 

 

1,0

 

 

1,0

 

Зиянкестермен залалдануы

 

 

Болмау керек

 

Болмау керек

Кенемен залалдануы 2-дәрежеден жоғары болса жіберілмейді

Ескерту-Дайындаушы мен жабдықтаушының келісімі бойынша күріш дәнінің ылғалдылығы мен ондағы лас қоспаның мөлшері, ондай дәнді кондицияға жеткізуге мүмкіндік болған жағдайда, шектегіш нормадан жоғары болуы мүмкін.

 

         2.2.3. Дән сапасына байланысты төрт классқа бөлінетін жабдықталатын күрішке арналған шектегіш нормалар кестеде көрсетілген.

Көрсеткіш атауы

Класс нормасы

Жоғарғы

1-ші

2-ші

3-ші

Түрі

1,2

3,4

3,4

3,4

Ылғалдылығы,

%,

Артық емес*

Кем емес

 

15,0

13,0

 

15,0

13,0

 

15,0

13,0

 

15,0

13,0

Лас қоспа, %,

Артық емес*

Оның ішінде:

Күрмек;

Минералды

Қоспа;

Күріштің

бұзылған

дәндері;

өлген

зиянкестер (қоңыздар) дана/кг,

артық емес

 

1,0

 

0,5

0,2

 

Болмау керек

 

 

Болмау керек

 

1,0

 

0,5

0,2

 

Болмау керек

 

 

Болмау керек

 

1,5

 

1,0

0,2

 

0,2

 

 

15

 

 

2,0

 

1,5

0,5

 

0,5

 

 

15

 

 

Курстық жұмыстарға және дипломдық жұмыстарға, диссертацияларға арналған керекті материалды көшіру үшін Сатып алу мәзірінен толығырақ мәліметті алыңыз

 

Жұмыс түрі: материал (30 - бет)

курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар сайты – diplomnik.kz