Яндекс - іздеу

Кіру формасы

Материалы

Арал өңірі экологиялық жағыдайы

Мазмұны

Астық өндірісі-ауыл шаруашылығының ірі саласы. Астықтан ұн, нан, макарон, жарма, тәтті тағамдар сияқты адам баласына ең керекті өнімдер алады. Астықты жер жүзінің түпкір-түпкіріне тасымалдавуға қолайлы, ыстыққа да суыққа да төзімді.

         Міне, осыдан барып барлық жер жүзіне кең тарап кеткен. Астық тамақ өнекәсібінің шикізаты болатындықтан, ауыл шаруашылығынан тамақ өнеркәсібіне жақын.

         Астықтан алынатын ең маңызды өнімдердің бірі-нан және нан өнімдері.

         Нан және нан өнімдері, тұрғындардың тамақтануына негізгі орын алады. Бұл өнімдер күнделікті қолданылып отырады, сондықтан да тағамдық құндылығы жоғары болып саналады. Нан адамға қажетті минералдық заттардың жеткізушісі. Нанның құндылығы тек оның химиялық құрамына қарап қана қоймай,  сонымен қатар оның дәмі, иісі, нанның жұмсақтығы, сыртқы пішініне де қарап бағалайды.

         Халқымызда жоғары сапалы тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету, мәселесін шешудің басты жолы алатын шикі заттарды дер кезінде ысырапсыз, шығынсыз, тиімді пайдалану, ол жақсы-өмір қозғалысын қамтамасыз ету үшін ортамызды үнемі қажетті энергиямен яғни белокпен, аминқышқылдарымен, май қышқылдарымен, минералдық заттармен, витаминдермен қамтамасыз етіп отыру. Бұл энергия көздері нан көп кездеседі және организмге күнделікті түсіп отырады.

         Халықты жоғары сапалы тағамдармен қамтамасыз ету ең негізгі кезек күттірмейтін міндет. Сондықтан юарлық тағамдар, оның ішінде алынатын өнімдер барлық жағынан алға қойылған шартқа сәйкес болу керек. Ол шарт мемелекеттік стандартта көрсетілген. Стандарт халық шаруашылығында маңызды орын алады. Сол арқылы халық шаруашылығының барлық салалары бірімен-бірі байланысады.

         Өнімді зерттеу, жобалау, өндіру және сату кезінде сәйкессіздіктер болуы мүмкін. Дайындалған өнім тұтынушылар талабына жауар беру үшін, өнеркәсіп өнімнемесе қызмет көрсетудің сапасын қамтамасыздандыратын жүйе жұмыс істеу керек. Бұл жағдайға байланысты өнім мен қызмет көрсетуге талаптарына қоса жүйесіне СЖ талаптар бекітуді және де дайындаушы.

         Кейбір саладағы өнеркәсіптер мен жұмыстағы тәжірибелер, СХ бойынша сапа  қамсыздандыру жүйесі жаңадан жасау керектігін көрсетіп отыр. Ол жүйе бұрынғы КСРО мен Ресейде жоқ.

         Біздің елде ISO 9000 сериялы халықаралық стандарттарды қолдану әлі дұрыс жолға қойылмаған. Оларды дұрыс зерттеп енгізу үшін әлі көптеген шаралар жүйесі керек. Ол үшін стандарттарды активті түрде үгіттеп, барлық дәрежедегі мамандар даярлануы керек. Бұл құрал осы тапсырманы шешуге арналған.

         ХС енгізу, өндірістегі өз бетімен ішкі экономикалық өндіріс эффектілігімен өндіріс коллективінің материалдық жағдайын көрсетуге халықаралық нарыққа шығу уақыт тездетуге және қазіргі заманға сай шаруашылықтандыру әдістерін енгізуге кететін шығындарды азайтуға көмектеседі. Бұл-Ресей кәсіп орындары мен жалпы қоғам дамуының кепілі.

         Жүгері дайындауда және мемлекетке өткізілетін азық-түлік, азықтық құрама жем өндіруге МЕМ СТ 13634-81 және МЕМ СТ 13634-90 талабы бойынша шектеледі.

         Жүгері төрт класқа бөлінеді, 1 және 2 класқа жататындар дәні мемлекетке товарлық сатық ретінде, ал 3 класс жем және мал азығына пайдалануға өткізіледі.

 

 

 

 

 

1.Халық шаруашылық маңызы, өсірілетін аудандары өнімділігі, сорттары.

Жүгері-мүмкіншілігі мол дақыл, сондықтан халық шаруашылығында жан-жақты пайдаланады.

Жүгері тамақ өнеркәсібі үшін аса маңызды дақыл, өйткені оның дәнінде 60-80 процентке бело және 6-8 процент майлы заттар бар.

Жүгерінің дәнінен ұн, кенеулілігі жоғары жарма, қауыз дайындалады. Жүгері ұнын нан пісіргенде бидай мен қара бидайдың ұнына қосып, пайдаланады. Жүгерінің қантты сортарын сүттену кезеңінде жинап консерві жасайды.

Берік жем-шөп қорын да жүгері маңызы зор дақыл. Жүгерінің дәні малдарға құнарлы жем, себебі оның 1 кг-да 1,34 мал азықтық өлшем бар.

Дәнімен қатар көк балаусасы да өте құнды мал азығы, одан сапалы сүрлем дайындалады, өйткені оның әрбір килограмында 0,20-0,25 мал азықтық өлшем болады.

Дәндік жүгерінің жапырақтары мен қураған сабақтарын пішен ретінде малға береді. Сонымен қатар жүгері-техникалық дақыл. Оның дәнінен спирт, сірке қышқылы, ацетан, глицерин, түрлі бояғыш заттар алынады. Егіншілікте жүгеріні дән және сүрлем алу мақсатында өсіреді.

Сүрлемдік жүгері республиканың барлық аймағында дерлік өсірілсе, дәндік жүгері Алматы, Жамбыл, Қызылолрда, Талдықорған, Оңтүстік Қазақстан облыстарының суармалы жерлерінде егіледі.

Дәндік жүгерінің 1990 жылғы егім көлемі 129,0 мың гектар суармалы жерлерде 124 мың болды. Жүгері өнімді ең көп беретін дақыл. Күтіп-баптай білсе, одан мол өнім алуға әбден болады. Мысалы, Оңтүстік Қазақстан облыстық мемлекеттік ауыл шаруашылық тәжірибе стан

 

Курстық жұмыс және дипломдық жұмыстарға арналған керекті материалды көшіру үшін Сатып алу мәзірінен толығырақ мәліметті алыңыз

 

Курстық жұмысқа және дипломдық жұмысқа арналған қысқаша мәлімет

Жұмыс түрі: материал

курстық жұмыс, дипломдық жұмыс сайтыdiplomnik.kz

 

Яндекс.Метрика